Schenk jezelf een schoon en opgeruimd huis

Het is alweer het einde van het jaar. De kans bestaat dan ook dat je lekker thuis zit na heerlijk genoten te hebben van gezellige en overdadige kerstdagen. Na deze drukke dagen is nu hopelijk de rust weer wat wedergekeerd. De kerstboom gaat weer de deur uit, de versiering wordt opgeborgen tot het over ongeveer 11 maanden weer van zolder gehaald kan worden. Bij mij roepen deze dagen altijd een enorme opruimdrang op. Alles moet weg. Spullen worden van hun plaats gehaald en alle hoekjes worden gestoft en gesopt. Wil jij ook in een keurig huis 2019 in? Ik deel graag mijn toptips voor een opgeruimd huis.

Bedenk wat je echt nodig hebt

Hoeveel spullen bewaar je omdat je er moeilijk afstand van kan doen, maar waar je eigenlijk niet veel mee doet? Dwing jezelf om eens met een kritische blik naar deze spullen te kijken en te bedenken wat er weg mag. Vind je het zonde om je oude dvd’s weg te doen? Breng ze dan naar de kringloop. Dan maak je er iemand anders blij mee en staan ze geen stof te verzamelen in jouw kast. Maar wat als je een van deze mooie films nog eens wilt kijken? Probeer ze digitaal te verkrijgen, en sla ze op een externe SSD. Zo’n krachtig kastje neemt ongeveer even veel plek in als 1 dvd, maar een SSD biedt plaats voor honderden films.

Doe het in etappes

Gooi niet in een keer je hele huis over hoop, maar ga plekje voor plekje te werk. Kies voor een kast en haal deze helemaal leeg. Stof en ander vuiligheid kun je nu goed schoonmaken. Bedenk of je alle spullen nog echt gebruikt. Ga vervolgens na of sommige spullen wellicht op een andere plek thuishoren, en ruim ze hier ook direct op. Nu is het tijd om de kast weer opnieuw in te ruimen. Past een nieuwe indeling beter bij jouw leven, dan is dit het moment om dit toe te passen.

Leesvoer

Als je je verder wilt verdiepen in de nobele kunst van het opruimen, dan is het boek van Marie Kondo een goede tip! In dit boek behandelt Marie Kondo haar unieke manier van opruimen. Het resultaat is een keurig huis zonder overbodige spullen. Op deze manier weet je precies wat je hebt en bewaar je geen spullen waar je niet gelukkig van wordt of geen nut voor hebt.

Ga jij je huis een goede opruimbeurt geven tijdens de kerstvakantie?

Geef een reactie