Sporten met uw hond, maar hoe?

Meer nog dan de medemens, is inspanning noodzakelijk voor honden. Zij genieten verbetering in geluk, gezondheid en het helpt een band op te bouwen met u en uw trouwe viervoeter. Heeft u een oudere hond, of een hond met een conditie zoals artritis of astma, verzoek dan alstublieft informatie bij een dierenarts. Begin altijd langzaam, en laat de hond voor u het tempo bepalen. Het is belangrijk ruimte tot pauzes te bieden. Neemt u ook vooral water mee om de hond te hydrateren. Er zijn speciale sportdrankjes voor honden die de elektrolyten in balans houden. Een hond die vaak in beweging is zal thuis minder onrustig zijn en zeker minder destructief. Studies tonen ook aan dat intensieve beweging depressie tegengaat voor honden. Echter voordat u gaat sporten in de buitenlucht met uw hond, is het aangeraden om te zorgen dat deze goed reageert op simpele instructies.

Fietsen

Veel honden zijn erg content met simpel rondrennen. Doodgewoon achter u aan huppelen of sprinten is waarschijnlijk een uitstekende keuze. Let u wel op dat het gevaarlijk kan zijn om uw hond vrij achter u aan te laten rennen. U kunt fiets-artikelen kopen die voorkomen dat de hond te dicht bij de fiets komt, of andermaal in gevaar komt. Houdt u tijdens het fietsen goed uw hond in de gaten. Corrigeer uw tempo wanneer u constateert dat uw hond voorloopt of achter blijft. Rem geregeld af om te peilen in hoeverre uw hond uitgeput raakt. Honden genereren sneller warmte, dus het is noodzakelijk hier voldoende aandacht aan te besteden.

Zwemmen

Zwemmen is een ander bij uitstek geschikte sport. Het is rustgevend en zachtjes op de spieren. Hierdoor belast het de gewrichten en spieren van oudere honden minder. Uiteraard zijn niet alle honden van nature enthousiast over zwemmen. Bijna alle honden kunnen leren zwemmen, en ook leren genieten van zwemmen. Het is overigens geen probleem om met uw hond in een chloorhoudend bad rond te zwemmen. Houdt uw hond in de gaten tijdens het zwemmen want stromingen in open water kunnen gevaarlijk zijn. De zee is over het algemeen niet geschikt voor honden om te zwemmen.

Hardlopen en hikes

Samen met uw hond lopen is goed vertoeven voor u beiden. Houdt u rekening met regels omtrent het aanlijnen van uw hond, alsook de veiligheid daar waar het toegestaan is. Zoals eerder vermeld, let op de conditie van uw hond. Uiteraard kunt u een aantal speeltjes bestemd voor honden, zoals die van Kong meenemen op uw tocht. En onthoud, uiteindelijk gaat het erom dat u uw hond moe maakt, maar niet uitput!

Geef een reactie