Wil jij oude kaas kopen?

Ben jij gek op kaas en wil jij oude kaas kopen of hele kaas kopen? Dan moet je alle informatie tot je beschikking hebben over deze kaassoort. Gelukkig kom je dat in dit artikel erachter. Ons land staat niet alleen bekend voor zijn oer Hollandse kaas, maar ook voor de oude kaas. Je hebt vast wel gehoord van “Old Amsterdam”. Wanneer je dit hoort zal er wel een belletje rinkelen of wellicht bij de kaassoort “Goudse kaas”. Dit zijn de twee meest bekendste oud kaas soorten.

Benaming

Tijdens het kopen van oude kaas, zal jij je vast afvragen, waarom het deze vreemde benaming heeft. De reden hiervan is dat deze kaas heel erg lang aan het rijpen is in vergelijking tot andere soorten. Een kort rijpende kaassoort wordt bijvoorbeeld “Jong” genoemd. Jonge kazen rijpen ongeveer vier weken en oude kazen ruim tien tot twaalf maanden! Het effect van de lange rijptijd is dat de kaas dan droger wordt, doordat het vocht verliest. Verder wordt het ook nog eens pittiger en veel sterker van smaak. Velen gebruiken deze kaassoort tijdens het borrelen, omdat het die extra smaak toevoegt. Echter kan het ook net zo goed in je brood beleg, salade etc. De benaming hele kaas kopen, is heel logisch. Je koopt namelijk een hele kaas. Deze zijn vaak meer dan 5 kilo, waardoor het erg prijzig kan zijn. Zo kan je ook een hele oude kaas kopen van Old Amsterdam. Elf kilo hele kaas is bijvoorbeeld online te vinden voor ongeveer tweehonderd euro.

Is het gezond?

Oude kaas kopen? Dan is het belangrijk om ook de voordelen ervan te weten. Velen mensen houden tegenwoordig rekening met wat ze eten en noemen het dan dieet. Kaas wordt vaak in deze dieet toegevoegd, omdat het vaak wat voordelen meelevert. Denk hierbij aan eiwitten of vitamines. Zo is de oude kaas tien procent meer vetter dan jonge kaas en bevat het minder gezonde eigenschappen zoals verzadigde vetten en zout. Een plak oude kaas van 30 gram bevat ongeveer 100 calorieën, maar wat zijn dan de voordelen? Oude kaas bevat veel goede voedingsstoffen. Denk hierbij aan eiwitten, vitamine B2 en B12, vitamine A, calcium, fosfor, magnesium en zink. Hele kaas kopen van dit product kan dan ook een optie zijn als je dol bent op oude kaas.

Conclusie

Oud kaas is wellicht wat ongezonder dan bijvoorbeeld de jonge kaas door de hogere vet en zout gehalte. Echter betekent dit ook dat oude kaas kopen lekkerder is dan hele jonge kaas kopen. Er zit meer smaak aan verbonden en het is sterker. Deze afwegingen moet je voor jezelf opstellen. Als je echter probeert om af te vallen is het logischerwijs niet aangeraden.

Geef een reactie